Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Το πρώτο email και το @




To 1971 o προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ρέι Τόμλινσον έστειλε το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εαυτό του. Εκείνη την εποχή υπήρχαν καμιά δεκαπενταριά υπολογιστές συνδεδεμένοι στο Arpanet, τον πρόγονο του Διαδικτύου, αλλά δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να στείλεις μήνυμα στους άλλους υπολογιστές. Ο Τόμλινσον σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο και αποφάσισε να το δημιουργήσει.

Δούλευε με δύο μηχανήματα σε απόσταση πέντε μέτρων. Έστελνε δοκιμαστικά μηνύματα από το πρώτο και πήγαινε στο ταχυδρομικό κουτί του δεύτερου μηχανήματος, για να το ελέγξει. Κάποια στιγμή, το ένα από τα μηνύματά του πέρασε και γεννήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Ήταν απλώς μεράκι, κάτι βολικό που έπρεπε να το δοκιμάσω» έλεγε ο Τόμλινσον. «Χρειάστηκαν συνολικά πέντε, έξι ώρες για να τα καταφέρω, μέσα σε μία ή δυο εβδομάδες. Δεν δούλευα σε αυτό συστηματικά. Είχα να κάνω και την κανονική δουλειά μου».
Σύμφωνα με ένα κύριο άρθρο που έγραψε γι΄αυτόν το περιοδικό Forbes το 1998, ο Τόμλινσον έδειξε το σύστημα σε συνάδελφό του και μετά είπε, "Μην το πεις σε κανέναν! Κανονικά δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με κάτι τέτοιο".


 Για να προσδιορίσει τον υπολογιστή προς τον οποίο κατευθυνόταν το μήνυμα, ο Τόμλινσον διάλεξε ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται σπάνια, πάνω από το 2 του πληκτρολογίου. Σήμερα, το σύμβολο @ είναι το πανταχού παρόν εικονίδιο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η εφεύρεση του Ρέι Τόμλινσον συνδέει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο
Η εφεύρεσή του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι στον επιχειρηματικό και προσωπικό χώρο, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο "ψωνίζουν, κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και κρατούν επαφή με φίλους και συγγενείς εκατομμύρια άτομα, είτε από άκρη σε άκρη μιας πόλης είτε από μια πλευρά του ωκεανού στην άλλη", αναφέρεται στο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Internet Hall of Fame, όπου ορίσθηκε επίσημο μέλος το 2012.

Το σύμβολο @ υπήρχε στις γραφομηχανές πάνω από 100 χρόνια και χρησίμευε στη λογιστική, για την τιμή ανά μονάδα. Κάποιοι λόγιοι λένε ότι έχει προέλθει από τη γαλλική λέξη à. Ο Ιταλός λόγος Τζόρτζιο Στάμπιλε έχει ανακαλύψει την ως σήμερα παλαιότερη γνωστή χρήση του συμβόλου σε μια επιστολή του Φλωρεντινού εμπόρου Φρανσέσκο Λάπι, από το 1536. Ο Στάμπιλε πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει την ιταλική παραδοσιακή μονάδα όγκου ανφόρα (από τον αμφορέα). 

Ο Τόμλινσον  γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης στις 23 Απριλίου 1941, και σπούδασε στο Πολυτεχνείο Rensselaer και το ΜΙΤ τη δεκαετία του 1960. Εργαζόταν για την εταιρεία Bolt Beranek and Newman, την τωρινή Raytheon BBN Technologies, όταν δημιούργησε το σύστημα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πέθανε στο σπίτι του στο Λίνκολν της Μασαχουσέτης, στις 5 Μαρτίου του 2016 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών




Πηγές: http://www.mixanitouxronou.gr
http://m.eirinika.gr
https://el.wikipedia.org 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου