Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Από το πρώτο κινητό του 1973 στα περισσότερο από εφτά δισεκατομμύρια του 2019


Πόσες φορές δεν έχουμε φύγει για κάποια δουλειά και ψαχνόμαστε αγχωμένοι μήπως ξεχάσαμε το κινητό μας... ; Προέκταση του χεριού μας λοιπόν, εξάρτηση, απαραίτητο... Ό,τι και να είναι έχει τα θετικά όπως και τα αρνητικά, όπως έχουν όλα τα πράγματα που κατασκευάζει ο άνθρωπος. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία συσκευή που μέσα σε σαράντα πέντε περίπου χρόνια έχει κυριαρχήσει στην ψηφιακή τεχνολογία. Ας δούμε κάποια ...ιστορικά στοιχεία σχετικά με το κινητό τηλέφωνο:
Από το 1970, είχε κυκλοφορήσει ένα τηλέφωνο, το λεγόμενο «car phone», το οποίο λειτουργούσε περίπου σαν κινητό, αλλά μόνο όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει. Όμως ο Αμερικανός εφευρέτης μηχανικός Martin Cooper, ο οποίος δούλευε στην Motorola και ήθελε να φτιάξει μια συσκευή ή οποία θα είναι όντως φορητή και θα παρέχει επικοινωνία στους ανθρώπους οπουδήποτε, προκάλεσε την έκπληξη και, κατανοώντας τη δύναμη των δημόσιων σχέσεων, διοργάνωσε μια συνέντευξη τύπου στις 3 Απριλίου του 1973 στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσίασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Motorola. Εκείνη την ημέρα πραγματοποίησε μπροστά στα μάτια όλων και το πρώτο τηλεφώνημα στον Joel Engel, τον διευθυντή του τμήματος ερευνών και καινοτομίας του «AT&T Bell Labs». μίλησε μαζί του, ενώ του μετέφερε και τις εντυπώσεις του κόσμου που ήταν στην αίθουσα.
Στη συνέχεια, ο Cooper επέτρεψε και σε ορισμένους δημοσιογράφους να κάνουν και εκείνοι από ένα τηλεφώνημα σε οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμούσαν, ενώ τους έδειξε και τον τρόπο λειτουργίας του κινητού. Το κοινό εντυπωσιάστηκε και το θέμα βέβαια πήρε τεράστιες διαστάσεις....
Αυτό ήταν λοιπόν το πρώτο κινητό με δομή κυψελών  «Motorola DynaTAC» που ζύγιζε περίπου 1 κιλό, ενώ ο χρόνος ομιλίας ήταν περιορισμένος. «Η μπαταρία μπορούσε να κρατήσει για 20 λεπτά, ωστόσο αυτό δεν αποτελούσε και ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού κανένας δεν θα μπορούσε να κρατήσει το τηλέφωνο για τόσο πολύ», είχε πει αστειευόμενος ο Cooper. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το πρώτο εμπορικό αυτοματοποιημένο δίκτυο κυψελών ξεκίνησε στην Ιαπωνία από την Nippon Telegraph and Telephone το 1979. 
Μετά από 10 χρόνια ανάπτυξης η Motorola παρουσίασε το 1983 το DynaTAC 8000x, το οποίο ζύγιζε 790 γραμμάρια, ενώ η μπαταρία διαρκούσε 30 λεπτά. Το κινητό αυτό τηλέφωνο το οποίο ήταν το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο φορητό κινητό τηλέφωνο αν και ήταν πολύ ακριβό, αφού  κόστιζε 3.995$ τότε, δηλαδή σε σημερινές τιμές 10000$ περίπου ήταν πολύ επιτυχημένο. 


Στα πρώτο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε σε ένα μικρό αφιέρωμα στον Martin Cooper την παρουσίαση του πρώτου κινητού τηλεφώνου  στο Hilton της Νέας Υόρκης τον Απρίλη του 1973 καθώς και την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μπροστά στα μάτια του κοινού και των δημοσιογράφων. Στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε μια βράβευση του Cooper το 2014 όπου περιγράφει ο ίδιος το κινητό του. 







                                                                                 Πηγές:  https://www.mixanitouxronou.gr
                                                                                              https://el.wikipedia.org/
                                                                                              https://www.britannica.com/
                                                                                              https://www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου