Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Από την πρώτη πόλη στον κόσμο, στην πρώτη πολυκατοικία στην Πάτρα

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα περιηγητή και και γεωγράφο Παυσανία που έζησε τον 2ο μ.Χ αιώνα, η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλαιότερη όλων των πόλεων σε ηπειρωτική ή νησιωτική γη, η πόλη υπόδειγμα για τη δημιουργία άλλων πόλεων, δηλαδή η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη ήταν η αρχαία αρκαδική πόλη Λυκόσουρα.(10.000 - 8.000 π.Χ) Βέβαια στα χρόνια του Παυσανία τον 2ο αιώνα μ.Χ. ήταν πλέον ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους.
Βρίσκεται 22 χλμ μακριά από τη Μεγαλόπολη, στους νότιους πρόποδες του Λυκαίου Όρους. Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα, πρώτο βασιλιά των Αρκάδων και γιο του Πελασγού και ήταν η πρωτεύουσα των Αρκάδων. Πριν τον Λυκάονα και την ίδρυση της Λυκόσουρας, σημειώνει ο Παυσανίας, οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο και σε σπήλαια, αφού ο πατέρας του Λυκάονος,  ο Πελασγός, τους έμαθε να φτιάχνουν καλύβες και να φοράνε δέρματα ζώων ως ρούχα.

Μπορεί η αρχαία Λυκόσουρα να ήταν η πρώτη πόλη αλλά από τις μητροπόλεις της αρχαιότητας η μεγαλύτερη ήταν η Ρώμη. Έτσι, φαίνονται καταχωρημένα στους καταλόγους που υπάρχουν από τα μέσα του 4ου αιώνα 46.402 συγκροτήματα διαμερισμάτων, 1.797 ιδιόκτητα σπίτια, 1352 πηγές, 856 δημόσια λουτρά, 290 αποθήκες, 104 δημόσιες τουαλέτες, 36 αψίδες θριάμβου, τρία θέατρα, δύο αμφιθέατρα και δύο ιππόδρομοι. Τα ψηλότερα συγκροτήματα διαμερισμάτων πρέπει προφανώς να ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα που είχε θέσει ως ανώτατο όριο ο Αύγουστος. Το όριο στο ύψος των κτιρίων ήταν αναγκαίο για να περιορίσουν τους κερδοσκόπους και να εξασφαλίσουν με εύλογο τρόπο την ασφάλεια των κτιρίων. Τα οικόπεδα ελεύθερης γης μέσα στην πυκνοκατοικημένη πόλη ήταν ακριβά και χτίζονταν με προχειρότητα. Πολλές φορές σπίτια κατέρρεαν και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το ξενοδοχείο Electra Palace
Στην σύγχρονη πάντως εποχή μπορούμε να σημειώσουμε την πρώτη πολυκατοικία της Αθήνας από το 1841, είκοσι χρόνια δηλαδή μετά την Επανάσταση στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου 18 εκεί όπου είναι σήμερα το ξενοδοχείο Electra Ρalace, η οποία ήταν έργο του Σταμάτη Κλεάνθη, ενός από τους επιφανέστερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα, δημιουργού αρκετών χαρακτηριστικών κτιρίων της Αθήνας. Η πολυκατοικία αυτή, η οποία ανήκε στην οικογένεια Σκουζέ είχε τέσσερα διαμερίσματα, δυο σε κάθε όροφο, και σε αυτήν έμενε και ο Εμμανουήλ Ροΐδης.


Στην Πάτρα η πρώτη πολυκατοικία χτίστηκε το 1960, στην γωνιά Ρήγα Φεραίου και Καρόλου, η οποία, αν και τετραώροφη ξεχώριζε από τα υπόλοιπα δίπατα νεοκλασικά σπίτια της αστικής τάξης. Κάτω και αριστερά βλέπουμε την σχετική δημοσίευση για την έγερση της πολυκατοικίας, με τίτλο "Αι Πάτραι θ΄αποκτήσουν την πρώτην πολυκατοικίαν" ενώ δεξιά βλέπουμε πώς είναι σήμερα η πρώτη πολυκατοικία της Πάτρας





















Πηγές:      https://el.wikipedia
                 https://www.thebest.gr
                 https://www.lifo.gr/
                 https://www.mixanitouxronou.gr
                 http://www.inarcadia.gr
                 https://www.google.com/maps

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου